Cees Schrama †

Het bestuur van Stichting JazzNL heeft vandaag, 22 mei 2019, met pijn in het hart afscheid genomen van haar voorzitter Cees Schrama. Een leven dat in het teken stond van jazz, als musicus, producer, presentator, bestuurder en inspirator. Meeste bekendheid genereerde hij als presentator van het illustere radioprogramma Sesjun, waardoor hij uitgroeide tot het boegbeeld van de Nederlandse jazz. Jazz was Cees’ levenswerk. Zijn belevenissen tekende hij op in het autobiografische ‘It don’t mean a thing’ (2007).

Woorden schieten te kort om te beschrijven, hoeveel Cees Schrama betekend heeft voor muziek in het algemeen, jazz in het bijzonder. Hij werd door grote en kleine artiesten uit binnen- en buitenland op handen gedragen; menig jazztalent werd door hem ontdekt en vooruit geholpen; hij was bij tal van organisaties en festivals betrokken als adviseur. Talloze ereprijzen vielen hem als teken van waardering en erkenning ten deel. Tevens werd hij gedecoreerd als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Vanaf 2005 heeft hij zich op inspirerende wijze ingezet in het bestuur van de stichting JazzNL. Onder zijn leiding werden prachtige initiatieven verwezenlijkt, zoals de Dag van de Nederlandse Jazz, de Dutch Jazz Expeditions, de World Jazz Conference en het Sena Performers International Jazz Laureate Festival, projecten gelieerd aan festival Amersfoort Jazz. Hoewel zijn gezondheid de laatste jaren achteruit ging, heeft hij zich als ‘chairman’ tot het laatst toe ingezet voor talentontwikkeling en de verdere ontwikkeling van de Nederlandse jazz.

Het bestuur van de stichting JazzNL heeft vele jaren met Cees mogen samenwerken en geprofiteerd van zijn encyclopedische kennis, zijn grote enthousiasme en zijn bestuurlijke ervaring. We zijn hem daar zeer dankbaar voor en zullen hem ontzettend missen.

Anita Verheggen
Alexander Beets
Michel Pee
Koert Ligtermoet
Storm Bakker

foto: Hans Speekenbrink

Image