
7 mei 2024
Verslag van Conferentie over Europese Netwerken van wereldmuziek en jazz (impro), onderdeel van het Music in the Circle Project – MiC https://www.musicinthecircle.eu/
Datum: 25 t/m 26 april 2024
Locatie: Babel Camp, Balatonboglár, Hongarije
Op 25 en 26 april kwamen er zeker 40 afgevaardigden/ professionals uit de muzieksector samen voor de Conference about European Networks involving musicians and professionals. Het doel van deze tweedaagse conferentie was een discussie op gang brengen over de rol en het nut van internationale netwerken in Europa binnen de muziekindustrie. Een open discussie waarbij zowel professionals als muzikanten eigen ervaringen uitwisselden, om elkaars ideeën en behoeften op het gebied van ontwikkeling, uitdagingen en uitwisseling beter te begrijpen.
De conferentie is onderdeel van het Music in the Circle project, medegefinancierd wordt door de Europese Unie en tot doel een dynamisch internationaal van muzikanten, muziekprofessionals, culturele organisaties en festival te creëren. Het project omvat vijf transnationale conferenties, waarvan deze in Babel Camp de vierde is, en een muzikale residentie. Tijdens de conferenties focussen de afgevaardigden zich op actuele kwesties waarmee de muzieksector nu wordt geconfronteerd. De analyses en uitkomsten worden gepresenteerd tijdens het slotevenement/ muziekexpo in Catania, Italië later dit jaar, en is openbaar voor een internationaal publiek.
Dag 1 van de conferentie startte met een groepsdiscussie over muzieknetwerken in de grote expositieruimte van Babel Camp. De sfeer was goed, ontspannen en informeel, met enige basisbegeleiding door projectcoördinators Mario Gulisano (Music in the Circle) en Peter Vasarhelyi (Babel Sound). Projectfacilitator Eric van Monckhoven kon niet aanwezig zijn in verband met gezondheidsproblemen. Hij sloot later wel aan bij de discussie via teams. Vraagstukken die aan bod kwamen waren de onderlinge kennisuitwisseling tussen netwerken: gebeurt dit wel, of niet genoeg?; publieksbereik: hoe creëren we een ‘network of audiences’?; transnationale uitwisseling: wat zijn de mogelijkheden en wat zijn de obstakels? Wat opvalt is dat het overgrote deel van afgevaardigden tegen hetzelfde probleem aanloopt. De behoefte aan uitwisseling en netwerken, zowel als de wil om breder publiek te bereiken, is er zeker wel, maar de kennis en middelen ontbreken.
De avond werd afgesloten met een voorproefje van de Mic Open Orchestra (onderdeel van de residentie van Music in the Circle), waar acht musici uit verschillende landen en met verschillende muzikale achtergronden samen een eigen orkest vormen, en nieuwe composities presenteren.
Dag 2 vervolgde de conferentie vroeg met opnieuw een groepssessie. Dit keer schoven er ook lokale musici aan, waaronder Dániel Mester het Budapest Jazz Orchestra en Luca Kezdy, violiste. Ze deelden hun ervaringen met de afgevaardigden, waarna we samen dieper in vraagstukken over ‘networking’ en het boeken van internationale artiesten doken. De conclusie die hieruit voortkwam is dat het vertrouwen en kennisdeling van en tussen partners/ netwerken weldegelijk cruciaal kan zijn voor internationale mobiliteit van musici. Ook de ‘inzet van ambassades als netwerk’, werd als argument opgegooid, iets waar het WJN zich eveneens meer in wil gaan verdiepen. Vervolgens werden de belangrijkste punten van de conferentiediscussies van de dag ervoor samengevat en volgden een smakelijke lunch en open discussie met alle genodigden.
Babel Camp bewees wederom een vruchtbare grond te zijn voor interessante nieuwe ontmoetingen en bijzondere uitwisselingen. Een leerzame ervaring voor ons, in de zin dat wij als netwerk ook waardevolle informatie en ideeën opdoen over de rol en impact van netwerken, en tegelijkertijd nieuwe contacten leggen met andere professionals met eenzelfde soort missie.