Skip to content

World Jazz Network 2024: Joy of Jazz meets Amersfoort World Jazz Festival 

Dankzij het World Jazz Network is er een bijzondere, grensverleggende samenwerking tot stand gekomen tussen het Joy of Jazz Festival in Zuid-Afrika en het Amersfoort World Jazz Festival (AWJF) in Nederland. Deze unieke samenwerking biedt een muzikaal platform waar culturen samenkomen en artiesten van over de hele wereld hun talenten kunnen delen. 

In augustus stond tijdens het AWJF het programma “Joy of Africa” centraal, een muzikaal eerbetoon aan Zuid-Afrikaanse jazzlegendes zoals Miriam Makeba, Hugh Masekela, Abdullah Ibrahim en Winston Mankunku. Deze iconische artiesten hebben niet alleen de Zuid-Afrikaanse muziekgeschiedenis gevormd, maar zijn ook onmisbaar binnen de wereldwijde jazztraditie. Hun composities en verhalen blijven een bron van inspiratie voor artiesten wereldwijd.

In september vond de wederzijdse uitwisseling plaats, waarbij de Sven Rozier/Ellister Molen Group optrad tijdens het prestigieuze Joy of Jazz Festival in Johannesburg. Hier introduceerden zij de Nederlandse jazzcultuur aan het Zuid-Afrikaanse publiek, met een programma dat volledig bestond uit eigen composities van Nederlandse bodem.

Interview met Sven Rozier

Drummer en bandleider Sven Rozier, die nauw betrokken is bij zowel zijn band als de organisatie van het AWJF, vertelt ons meer over deze bijzondere samenwerking.

Wat maakt deze samenwerking zo uniek?

Sven: “Het World Jazz Network biedt muzikanten en organisaties de mogelijkheid om artistiek en cultureel te groeien. Het is ontzettend inspirerend om Zuid-Afrikaanse muziek en artiesten te verbinden met Nederlandse muzikanten. Er ontstaat een creatieve wisselwerking: we jammen samen, delen kennis, en vormen muzikale vriendschappen die een leven lang meegaan. Het is daarnaast geweldig om je eigen composities te mogen presenteren in Zuid-Afrika, en het publiek daar te zien genieten van jouw muziek.”

“Voor ons als organisatoren is het waardevol om face-to-face kennis uit te wisselen met onze collega’s van het Joy of Jazz Festival. Hoewel de aanpak en opzet misschien anders is dan bij het AWJF, kunnen we veel van elkaar leren op het gebied van logistiek, catering, soundchecks en meer. Het is een kans om de internationale jazzscene nog beter te begrijpen.”

De tour

“We hebben vier concerten gegeven in Zuid-Afrika. Op donderdagavond speelden we in Black Labone, een culturele hotspot waar lokale muzikanten, kunstenaars en dichters samenkomen. Het publiek was fantastisch – jong, energiek, en zeer enthousiast. Deze plek heeft een bijzonder communitygevoel en het was geweldig om hier onderdeel van te zijn. Wat het extra speciaal maakte, was dat veel van deze mensen geen toegang hebben tot grote festivals zoals Joy of Jazz, maar we onze muziek wel met hen kunnen delen.”

“Op vrijdag en zaterdag stonden we op het Diphala-podium tijdens het Joy of Jazz Festival, voor een zaal met meer dan drieduizend mensen. We speelden uitsluitend onze eigen composities, en het publiek reageerde zeer positief. Qua geluid liep alles op zaterdag nog beter, en het was een fantastische ervaring om samen met andere artiesten op het festival te zijn, elkaars concerten bij te wonen en te genieten van de geweldige sfeer. Het publiek danste en zong mee – een onvergetelijke ervaring. Op zondag sloten we onze tour af in Nikki’s Jazzclub, een andere iconische locatie.”

Heb je nog wat van Zuid-Afrika kunnen zien?

“Helaas hadden we weinig tijd om het land echt te verkennen, want tijdens een tour ben je vooral druk met reizen, soundchecks, interviews en persverplichtingen. Ook de voorbereiding op de concerten vroeg veel aandacht. Tot overmaat van ramp werd de helft van de band ziek, maar gelukkig waren we goed voorbereid en hadden we genoeg medicijnen bij ons.”

Resultaten en toekomstplannen

De samenwerking tussen het Joy of Jazz Festival en het Amersfoort World Jazz Festival stopt niet bij deze uitwisseling. Sven legt uit dat het World Jazz Network niet alleen als doel heeft om tijdelijke samenwerkingen te faciliteren, maar juist duurzame relaties op te bouwen. 

“We hebben bijvoorbeeld de Zuid-Afrikaanse artiest Thapelo Khumisi geïnspireerd om een ‘Artist-Driven Stage’ op te zetten. Dit doen we niet om er zelf iets voor terug te krijgen, maar omdat we geloven in het creëren van magie en het mooier maken van de culturele sector. We werken daarbij nauw samen met André Le Roux van IKS Cultural Consulting, een organisatie die zich inzet om culturele ecosystemen in heel Afrika met elkaar te verbinden.”

Deze bijzondere samenwerking tussen twee werelden, verenigd door de kracht van jazz, draagt niet alleen bij aan een beter begrip van elkaars muziekculturen, maar ook aan het versterken van culturele netwerken die de toekomst van jazz wereldwijd verrijken.